Kurssi: XR UUTEEN TODELLISUUTEEN, Osio: 3.2 XR osana kulttuurituottajan työtä | Moodle | Omnia

Kurssin etusivu
  • Aloita tästä


3.2 XR osana kulttuurituottajan työtä

  • 3.2 XR osana kulttuurituottajan työtä

    Uusien teknologioiden kehittyessä tuottajan ammattiosaamista ja ammattikuvan resurssien koordinointia on mahdollista hyödyntää yhä laajemmin ja monipuolisemmin. Mitä annettavaa kulttuurituottajilla on XR-teollisuudelle, joka on ollut pitkään läpimurron partaalla? 

    XR-teknologiat ovat virtuaali-, lisätyn ja sekoitetun eli laajennetun todellisuuden kokemuksia mahdollistavia teknologioita. Suomessa tuottajaa käytetään kaikkien manageriammattien, mutta myös eri taiteenalojen erikoisosaamisen johdon kuvaamiseen. Tuottaminen on johtamistyötä. (Saksala 2015, 18.) Uusien teknologioiden käyttöönotto on tärkeää, ja tuottajien tulisi olla ensimmäisenä ottamassa selvää niiden mahdollisuuksista.

    Viisi tyypillisintä tuottajatyyppiä kulttuurialalla ovat:

    1. taiteilijan assistentti,
    2. mediaattori,
    3. indietuottaja,
    4. tuotantoassistentti ja
    5. kaksoisagentti (Halonen 2011, 68–69.).

    Erityisesti kaksoisagentin tavoin toimivat kulttuurituottajat voivat hyötyä teknologiaosaamisesta. Kaksoisgentit toimivat yleisimmin kaupallisella sektorilla yritysten välisissä eli b2b-tuotannoissa projektinjohtajina. Kaksoisagentit ovat uuden ajan tuottajia, jotka eivät enää sihteerimäisesti tue taiteilijaa vaan ovat portinvartijan asemassa taiteilijan työn esille tuomisessa. (Halonen 2011, 68–69.)