TYÖELÄMÄN TEKSTILAJEJA: CV
TYÖELÄMÄN TEKSTILAJEJA: CV
CV kertoo lukijalle tiivistetysti tärkeimmät tiedot työnhakijan koulutuksesta, työkokemuksesta ja osaamisesta. Yleensä CV lähetetään yhdessä työhakemuksen kanssa, ja myös CV:n tarkoitus on, että työnhakija pääsisi työhaastatteluun.
CV:ssä on ainakin seuraavat tiedot:
1. työnhakijan yhteystiedot
2. työkokemus
3. koulutus
4. kielitaito
5. tietokonetaidot (it-taidot/tvt-taidot/atk-taidot).
Lisäksi voi mainita seuraavia asioita:
6. vapaaehtoistyö
7. luottamustoimet
8. harrastukset
9. suosittelijat
10. varusmiespalvelun suorittaminen, ajokortti.
Tiedot kirjoitetaan aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Viimeisin työkokemus tai koulutus tulee siis ensimmäisenä CV:ssä. CV voi olla pelkkä luettelo hakijan taidoista, mutta se voi olla myös kuvailevampi selostus hakijan työkokemuksesta, koulutuksesta ja osaamisesta. Kannattaa tehdä CV sen mukaan, millainen on sen mukana tuleva hakemus. Jos jo hakemuksessa kertoo tarkasti osaamisestaan ja työhistoriastaan, kannattaa CV olla luettelomainen. Sen sijaan jos lähettää pelkän CV:n tai jos työhakemus ei ole kovin laaja, kannattaa CV:stä tehdä laajempi, ei pelkkä luettelo.
Jos kirjoitat kuvailevan ja laajan CV:n, sinun kannattaa kertoa työtehtävistä, koulutuksesta yms. kokonaisilla lauseilla, joista käy tarkemmin ilmi, millaisia työtehtäviä olet hoitanut ja miten. Voit myös kuvailla, mistä asioista tai alueista olet ollut työssäsi vastuussa. Jos esimerkiksi olet ollut myymäläapulaisena, työn sisältöä voisi kuvailla tarkemmin esimerkiksi seuraavalla tavalla: Työskentelin myymäläapulaisena, ja työtehtäviini kuului tuotteiden hyllyttäminen ja esillepano. Lisäksi työhön kuului päivittäin myös asiakaspalvelua, koska neuvoin paljon asiakkaita oikeiden tuotteiden valinnassa. Työ oli osa-aikainen, ja viikkotunteja minulla oli 30 tuntia viikossa.
ESIMERKKI CV:STÄ