Wiki

Sivusto: Moodle | Omnia
Kurssi: Suunnittelijan MOODLEopas
Kirja: Wiki
Tulostanut: Vierailija
Tulostettu: perjantai 1. marraskuu 2024, 02.16

1. Wikin käyttö

Wiki on tarkoitettu selaimen kautta yhteisesti päivitettäväksi dokumentiksi (www-sivusto), johon kenellä tahansa kurssilla on luku- ja kirjoitusoikeudet. Wikin hyviä puolia ovat sivujen nopea luonti ja sisällön päivitettävyys selaimella. Wikissä muutoksia ei yleensä erikseen hyväksytä, vaan ne tapahtuvat heti ja ovat avoinna kaikille. Wiki soveltuu erinomaisesti ryhmätyön menetelmäksi silloin, kun opiskelijat eivät työskentele samassa tilassa, vaan esim. kukin kotoa tai työssäoppimispaikasta käsin.

2. Wikin lisääminen

Wikin lisääminen oppimisalustalle.Wikin lisääminen

3. Wiki-tyypit

Wikityyppejä on kolme erilaista: Opettaja, Ryhmä ja Opiskelija. Tyyppi valitaan wikin asetuksista wikiä luotaessa. Moodlen eri ryhmätilat ? Ei ryhmiä, Erilliset ryhmät ja Näkyvät ryhmät ? ovat myös käytössä, joten wiki tarjoaa yhdeksän erilaista mahdollisuutta. Wikin tyyppiä ei voi enää muuttaa sen jälkeen kun wiki on luotu.

Jos kurssille halutaan yksi yhteinen wiki, jota kaikki voivat muokata, wikityypiksi valitaan Ryhmä ja ryhmätilaksi Ei ryhmiä. Mikäli kurssille halutaan ryhmäkohtaiset wikit, wikityypiksi asetetaan Ryhmä ja ryhmätilaksi joko Erilliset ryhmät (jolloin opiskelijat näkevät vain oman ryhmänsä wikin ja voivat muokata sitä) tai Näkyvät ryhmät (jolloin opiskelijat näkevät kaikkien ryhmien wikit, mutta voivat muokata vain oman ryhmänsä wikiä).

Jos taas halutaan, että jokaisella opiskelijalla on oma wikinsä, jota vain opiskelija itse ja opettaja voivat muokata, wikityypiksi valitaan Opiskelija ja ryhmätilaksi Ei ryhmiä. Mikäli Opiskelija-wikin ryhmätilaksi asetetaan Erilliset ryhmät tai Näkyvät ryhmät, opiskelijat näkevät myös toistensa wikit, joko samaan ryhmään kuuluvien opiskelijoiden (erilliset ryhmät) tai kaikkien kurssin opiskelijoiden (näkyvät ryhmät). Opiskelijat eivät kuitenkaan missään tilassa pääse muokkaamaan toistensa wikejä.

Mikäli wikityypiksi asetetaan Opettaja, voi ainoastaan opettaja muokata wikiä. Opiskelijat voivat siis vain lukea sitä. Jos kurssille tällöin halutaan vain yksi yhteinen wiki, ryhmätilaksi valitaan Ei ryhmiä. Jos taas halutaan ryhmäkohtaiset wikit, valitaan Erilliset ryhmät (opiskelijat näkevät vain oman ryhmänsä wikin) tai Näkyvät ryhmät (opiskelijat näkevät kaikkien ryhmien wikit).

Wikisivuja muokattaessa tekstin muotoiluun voi käyttää joko wikin omaa kuvauskieltä tai Moodlen html-editoria. Valinnan tekee opettaja wikin asetuksista. Jos asetuksissa HTML muoto - kohtaan valitaan vaihtoehdoksi vain HTML , wikiin kirjoitettavaa tekstiä voi muotoilla html-editoria käyttäen, samalla tavoin kuin esim. kirjoitettaessa viestiä keskustelualueelle. Wikin omaa kuvauskieltä ei tällöin voi käyttää tekstin muotoiluun.

4. Tavallisimmat Wikin asetukset

Alla olevassa kuvassa ovat tavallisimmat asetukset, kun kurssille halutaan yksi yhteinen wiki, jota kaikki voivat muokata, tällöin wikityypiksi valitaan Ryhmä ja ryhmätilaksi Ei ryhmiä. Näitä wikejä voi lisätä useita samalle oppimisalustalle, jolloin usealla pienryhmällä voi olla oma wikinsä, jonka kaikki näkevät ja jota kaikki voivat muokata.

Wikin asetukset

 

Napauta painiketta Tallenna muutokset ja sinulle aukeaa seuraava näkymä.

Napauta lopuksi tämänkin näkymän Tallenna ?painiketta.

Wikin tehtäväksianto

 

Nyt wiki-työkalu löytyy kurssin aloitussivulta määrittämästäsi kohdasta. Napauta linkistä (esim. Harjoitus) aloitussivu auki.

Wiki aiheessa

5. Aloitussivun muokkaaminen

 

Wikin aloitussivu koostuu neljästä välilehdestä. Näytä-välilehti esittää wikin viimeksi muokatun version. Muokkaa-välilehti on tila, jossa pääset tekemään uusia sivuja wikiin HTML-editorin avulla. Muista tallentaa lopuksi muokkaamasi sivu. Linkit-välilehdeltä voit tarkastella, mihin kaikkialle kyseinen sivu on linkitetty. Historia-välilehdeltä näet kuka on päivittänyt sivustoa ja milloin.

Wikin aloitussivu

 

 

6. Uusien sivujen luominen

 

 

Wikiin voi luoda uuden sivun tekemällä linkin jo olemassa olevalta sivulta. Haluttu linkkisana sijoitetaan hakasulkeiden sisään - esim. [Moodle] - ja muutos tallennetaan, minkä jälkeen tekstiin linkkisanan perään ilmestyy kysymysmerkki - em. esimerkissä Moodle?. Kysymysmerkkiä klikkaamalla pääsee uudelle tyhjälle sivulle, jota voi ryhtyä muokkaamaan.

Wikin muokkaus

 

Seuraavassa kuvassa näkyvä aukeama tulee esiin, kun olet tallentanut edellisen näkymän. Uudessa näkymässä Uusi linkki tekstin loppuun on ilmestynyt pieni sininen kysymysmerkki, kun napautat kysymysmerkkiä, niin pääset uudelle tyhjälle wiki-sivulle. Uutta sivua pääsee muokkaamaan Muokkaa-välilehdeltä HTML-editorilla. Uuden sivun alareunaan muodostuu automaattisesti Paluu-linkki aloitussivulle.

 

Wikin linkit

7. Vinkki

Wikin asetuksissa on kohta "Pane wikin nimi joka sivulle". Jos tähän valitaan Kyllä, linkkisanasta tulee uuden sivun otsikko siinä muodossa kuin sana on kirjoitettu alkuperäisessä tekstissä eikä otsikkoa pääse uudella sivulla muokkaamaan. Jos valitaan Ei, uudelle sivulle ei tule valmista otsikkoa, vaan otsikon voi kirjoittaa itse haluamassaan muodossa. Moodlen oletusarvoinen valinta tässä kohdassa on Kyllä, mutta jos wikidokumenttia laaditaan suomen kielellä, kannattanee valita vaihtoehto Ei - linkkisanat saattavat usein olla eri sijamuotoihin taivutettuina, eikä niitä pääse muuttamaan perusmuotoon uuden sivun otsikossa, mikäli valittuna on vaihtoehto Kyllä.

Tätä asetusta opettaja voi kuitenkin muuttaa milloin tahansa, ja muutos koskee kaikkia sivuja kyseisessä wikissä ? siis myös niitä sivuja, jotka on luotu ennen muutosta.