Tentti

12. Harjoitus

12.1. Harjoituksen tekstimateriaalit 1

Genever

Hollantilainen lääkäri Franciscus de la Boë, tunnettu myös nimellä Dr. Sylvius (s. 15.3.1618 Hanaussa, k. 16.11.1672 Leidenissä) keksi v. 1650 käyttää katajanmarjojen alkoholiuutetta diureettisena lääkkeenä, joka auttoi erilaisiin munuaisvaivoihin. Lääke sai ensin ranskalaisen nimen genièvre ja hollanniksi siitä käytettiin nimeä jenever, joka muualla maailmassa kirjoitetaan genever. Myöhemmin on geneveriin alettu lisätä sokeria, jolloin se muuttui lääkkeestä juomaksi.

Hollannin matkoillani olen huomannut, että kun nuoriso pareittan tai suuremmassakin joukossa istuskelee iltaa ravintolan terassilla, pojilla on edessään olutlasi, kun tytöt siemailevat pikku lasista geneveriä. Meillä ei tuo sikunaöljyinen, kellertävä ja tosivahva viina varmaankaan maistuisi tytöille.

Genever valmistetaan viljatisleestä, joka ensin varastoidaan jonkin aikaa kuusipuusta tehdyissä tynnyreissä ja tislataan sen jälkeen uudelleen katajanmarjojen ja muiden mausteiden kanssa. Monet geneverit sisältävät myös hiukan sokeria. Mausteiden tarkoitus on tietysti peittää huonon tisleen sikunaöljyinen maku.